2012/11/28

Från ull till färdig pläd

IMG_1184

IMG_1203

IMG_1251

Förra året skickade vi iväg höstull från våra Gotlandsfår och Finullsfår till Filtmakeriet i Kilafors. För några veckor sedan fick vi tillbaka ullen i form av 2-trådigt garn. Färgen är varmt brungrå, alldeles fantastiskt fin. Blandningen är 60 % grå gotlandsull och 40 % brun och svart finull. Jessica och Veronica på Filtmakeriet har gjort ett väldigt bra jobb och fått fram ett härligt mjukt garn.

Både jag och min mor är väldigt textilt intresserade och vi har sedan länge bestämt att vi ska förädla ullen och väva plädar. Vi började direkt med att sätta upp vävstolen och varpa väven, åtta plädar skulle det bli denna gång. När väven väl var trädd så var det bara att sätta igång och väva. Oj, så roligt det är att se en pläd växa fram. Alla plädar fick även drejade fransar.

Nu ska plädarna beredas i Skellefteå för att få den där härliga mysiga känslan. Nu längtar vi efter att få se det färdiga resultatet. De ska vara klara innan söndag den 9:e december. Då ska vi nämligen stå på Julmarknad på Nordanå i Skellefteå.

Vi har skapat en ullpläd av ull från gårdens djur. Lokalproducerat!

/Regina och Margaretha

2 kommentarer:

  1. Oj, vad häftigt! Jag vill gärna se en bild på det färdiga resultatet sedan. (Vi har fått vårt första skinn nu från vår bagge och han värmer bra)
    /Catarina

    SvaraRadera
  2. Ja, jag lägger ut en bild när vi får tillbaka plädarna. Åh, vad mysigt med ett fårskinn! Roligt när man kan ta tillvara på allt.

    SvaraRadera